Blondie

Blondie – американський рок-гурт, утворений у Нью-Йорку в 1977. Один із найуспішніших гуртів нової хвилі. Первісна назва — Angel & The Snake.

Країна: США
Роки Активності: 1977–1982; 1997 – Донині
Веб Сайт: www.blondie.net

До складу гурта ввійшли:
Деббі Гаррі (Deborah Harry) – вокал
Кріс Стейн (Chris Stein) – гітара
Білл О’Коннор (Bill O’Connor) – ударні
Фред Сміт (Fred Smith) – бас
Айвен Крал (Ivan Krai) – гітара, клавішні

Білява вокалістка гурту, Деббі Гаррі, почала співати ще у шкільні роки у хорі місцевої церкви. У першій половині шістдесятих років вона виступала з різними аматорськими гуртами, такими як Fithgrade Girls Club, Uni Trio, The First National Unaphrenic Church & Bank. 1968 року Дебору запросили до гурту Wind In The Willows, з яким вона записала окремий альбом. Після його виходу тимчасово залишила рок-сцену. Працювала косметологом, офіціанткою в барі, моделлю.

1972 року співачка познайомилася з учасниками гурту New York Dolls, за протекцією яких потрапила до складу жіночого тріо Stilettos. Вже як учасниця Stilettos познайомилася з Крісом Стейном, з яким 1974 року утворила гурт Angel & The Snake. Однак багатонадійні перспективи цієї групи почали танути, коли Фред Сміт перейшов до Television, Айвен Крал — до гурту Патті Сміт, а Білл О’Коннор присвятив себе вивченню юриспруденції.

1976 року до гурту запросили нових музикантів: Джиммі Дестрі (Jimmy Destri) — клавішні, вокал; Гері Валентайна (Gary Valentine) — бас та Клема Берка (Clem Burke) — ударні, вокал. Тоді ж було змінено назву на Blondie — на честь Деббі. Гурту також вдалося укласти угоду на запис з продюсером Річардом Гонтеєрером. На першому альбомі під назвою «Blondie», який видала фірма «Private Stock», було вміло поєднано панк-рок із звучанням жіночих груп 60-х років, а також інші музичні стилі — фанк, серф, поп-рок. Вдалось задовольнити різні смаки, і хоча платівка не здобула шаленого успіху, на Blondie звернули увагу, особливо у Великій Британії.

Однак внутрішні суперечки згодом призвели до виходу з складу групи 1977 року Валентайна, який пізніше утворив гурт The Know. Проте його відсутність компенсували новими учасниками: Френком «Фрік» Інфентом — гітара та Найджелом Гаррісоном (Nigel Harrison) — бас. Новий і вже досить стабільний склад, що уклав контракт з фірмою «Chrysalis», відразу отримав визнання. Вже до альбому Plastic Letters (записаний щоправда без Харрісона) входило два хіт-сингли: «Dennis» та «I’m Always Touched By Your Presence Dear», а до записаного під керівництвом відомого продюсера Майка Чепмена лонгплея Parallel Lines ще два хіт-сингли: «Heart Of Glass» та «Sunday Girl».

Стилістично нерівний альбом Eat To The Beat виявив загравання гурту з музикою диско, однак це не зашкодило синглам «Union City Blue», «Atomic» та «Call Me» стати хітами. Останній з них, що спирався на тему з фільму «American Gigolo», потрапив на вершину чартів у Великій Британії та США. Платівка Autoamerican містила чергові американські хіти: «The Tide Is High» та «Rapture», однак, гурт почали супроводжувати проблеми, після того, як мас-медія зацікавилися фотогенічною вокалісткою. Гурт все більше ототожнювали лише з Деббі Гаррі, що не подобалось іншим учасникам Blondie. Ситуація не поліпшилася і після появи сольного альбому Дебори «Коо Коо».

Остання платівка, The Hunter, з’явилася лише під сильним тиском керівництва фірми «Chrysalis», а промоційне турне цього альбому було перервано внаслідок хвороби Стейна, яка не дозволила йому виступати протягом 1983—1985 років. Після тривалої перерви Деббі Гаррі зосередилася на сольній кар’єрі, а Берк спочатку утворив з Гаррісоном гурт Chequered Past, а згодом приєднався до The Eurythmics.

1991 року на музичному ринку з’явилася компіляція «The Complete Picture — The Very Best Of Deborah Harry & Blondie» і відразу ж потрапила на третє місце британського чарту. її популярність спонукала видати 1995 року платівку «Beautiful — The Remix Album», до якої ввійшли опрацьовані у нових танцювальних версіях найкращі хіти гурту. 1996 року Деббі Гаррі з’явилася на альбомі проекту The Heads, що мав назву No Talking Just Head.

Дискографія
1977: Blondie
1978: Plastic Letters
1978: Parallel Lines
1979: Eat To The Beat
1980: Autoamerican
1981: The Best Of Blondie
1982: The Hunter
1988: Once More Into The Bleach
1991: The Complete Picture — The Very Best Of Deborah Harry & Blondie
1993: Blondie & Beyond
1994: The Platinum Collection
1995: Beatiful — The Remix Album
1999: No Exit
2003: The Curse of Blondie
Деббі Гаррі
1981: Koo Koo
1986: Rockbird
1989: Def, Dumb & Blonde
Джиммі Дестрі
1982: Heart On The Wall
Найджел Гаррісон
1977: Nite City (з гуртом Nite City)
1978: Golden Days, Diamond Nights (з гуртом Nite City).
Chequered Past
1984: Chequered Past