Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd – американський рок-гурт, утворений 1965 року у Джексонвіллі, Флорида, який до цього мав такі назви: «The Wild Thing», «The Noble Five» та «One Per Cent» — а 1972-го змінив назву на «Lynyrd Skynyrd».

Країна: США
Роки Активності: 1964—1977, 1987 – Донині
Веб Сайт: www.lynyrdskynyrd.com

Під кінець шістдесятих гурт постійно гастролював південними штатами та записав кілька синглів для малих фірм. 1972 року на «Lynyrd Skynyrd» звернув увагу Ел Купер, який незабаром став продюсером їхнього дебютного альбому «Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd». Звучання трьох поєднаних гітар (ще одним гітаристом гурту став колишній учасник формації «Strawberry Alarm Clock» — Ед Кінг (Ed King), яке запропонували музиканти на цій роботі, відразу привернуло увагу, так само як і поєднання елементів блюзу, хонкі-тонк та бугі.

Особливо вирізнялася композиція «Free Bird» — урочистий гімн, присвячений загиблому Дюену Оллмену, — яка завдяки своїй незвичайній виразності неодноразово потрапляла у чарти. 1974 року музиканти записали композицію «Sweet Home Alabama», у якій дотепно і тепло відповіли на критику Півдня Нілом Янгом його творами «Southern Man» та «Alabama». Як наслідок, ця композиція стала найкращим хітом у кар’єрі гурту.

Після запису альбому «Second Helping» того ж 1974 року Бернса замінив Артімус Пайл (Artimus Pyle). У цей період учасники «Lynyrd Skynyrd» здобули репутацію досить суворих хлопців (особливо вирізнявся Ван Зант, потрапляючи часто за ґрати за бійки у барах), що грають відповідну сувору музику, презентовану на альбомі «Gimme Back My Bullets».

Наприкінці 1976 року місце Кінга зайняв гітарист Стів Ґейнз (Steve Gaines), а для запису чергового альбому «One More For The Road» було спеціально запрошено жіноче вокальне тріо. Однак, крокуючи від успіху до успіху («золоті платівки» та повні зали), наприкінці 1977 року гурт зіткнувся з великою трагедією. 20 жовтня Ван Зант, Стів Гейнз, а також сестра Гейнза та менеджер групи Дін Кілпатрік загинули в авіакатастрофі (інші ж учасники гурту, які також летіли цим літаком, отримали серйозні травми), добираючись з Грінвілля до Бейтон Руж на черговий концерт. Фірма «МСА» негайно вилучила вже підготовлену для нового альбому «Street Survivors» обкладинку, запропонувавши зображення музикантів, що стояли в полум’ї.

Унаслідок трагедії гурт припинив діяльність, а в жовтні 1979 року Россінгтон, Коллінз, Пауелл, Вілкесон та Пайл утворили формацію «The Rossington Collins Band». Дебютний альбом цієї формації «Anytime, Anyplace, Anywhere» піднявся до тринадцятого місця.

1982 року Россінгтон та Пайл залишили своїх колег (перший разом з дружиною утворив гурт «The Rossington Band», а другий — «The Artimus Pyle Band») і формація змінила назву на «The Allen Collins Band».

1986 року Коллінз потрапив в автокатастрофу, внаслідок якої залишився паралізованим, — і «The Allen Collins Band» припинила свою діяльність.

У вересні 1987 року Россінгтон, Пауелл, Пайл, Вілкесон та Кінг вирішили відродити «Lynyrd Skynyrd», запросивши також молодшого брата загиблого Ронні — Джонні Ван Занта (Johnny Van Zant) — вокал та Ренделла Холла (Randall Hall) — гітара. Музиканти відразу вирушили у концертне турне, яке присвятили десятиріччю трагічної катастрофи. 1991 року група у складі: Россінгтон, Пауелл, Вілкенсон, Кінг, Ван Зант, Ренделл Холл та ударник Кастер (Custer) знову відновила свою діяльність та записала альбом «Lynyrd Skynyrd 1991».

Гурт у 1993 в цьому ж складі відсвяткував своє двадцятиріччя, виступивши з концертом «Lynyrd Skynyrd LYVE (Pronounced Live)» кабельною мережею, під час якого до «Lynyrd Skynyrd» приєдналися Пітер Фремптон, Бретт Майклс, Кейфер, Закк Вайлд та Чарлі Данніелс. Цим виступом гурт відкрив концертне турне, яким робило промоцію своєму новому альбому «The Last Rebel». Того ж року в Клей Каунті в Флориді, де ріс Ронні Ван Зант, було відкрито Парк для дітей, названий на честь вокаліста «Lynyrd Skynyrd».

Дискографія

Студійні альбоми
1973: (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd)
1974: Second Helping
1975: Nuthin’ Fancy
1976: Gimme Back My Bullets
1977: Streets Survivors
1991: Lynyrd Skynyrd 1991
1993: The Last Rebel
1994: Endangered Species
1997: Twenty
1999: Edge Of Forever
2000: Christmas Time Again
2003: Vicious Cycle
2009: God & Guns
2012: Last Af A Dying Breed

Живі альбоми
1976: One More From The Road
1988: Southern By The Grace Of God
1996: Southern Knights
1998: Lyve From Steel Town
2004: Lynyrd Skynyrd Live: The Vicious Cycle Tour
2010: Live From Freedom Hall

Збірки пісень
1978: Skynyrd’s First And… Last
1979: Gold & Platinum
1982: Best Of The Rest
1987: Legend
1989: Skynyrd’s Innyrds
1991: Lynyrd Skynyrd (Box Set)
1993: A Retrospective
1997: What’s Your Name
1997: Old Time Greats
1998: Extended Versions: The Encore Collection
1998: The Essential Lynyrd Skynyrd
1998: Skynyrd’s First: The Complete Muscle Shoals Album
1999: 20th Century Masters
1999: Solo Flytes
2000: All Time Greatest Hits
2000: Collectybles
2000: Then and Now
2003: Thyrty
2005: Greatest Hits
2005: Then and Now Volume Two
2008: Greatest Hits
2010: Icon

The Rossington Colling Band
1980: Anytime, Anyplace, Anywhere
1981: This Is The Way

The Allen Collins Band
1983: Here, There & Back

The Rossington Band
1986: Returned To The Scene Of The Crime
1988: Love Your Man

The Artimus Pyle Band
1982: The Animus Pyle Band
1983: Night Caller

Джонні Ван Зант
1990: Brickyard Road