Гурт є представником стилів хард-рок, а також блюз-рок і південний рок. Найбільшого успіху тріо, яке вже понад 40 років виступає у незмінному складі, досягло у 80-х роках.

Країна: США
Роки Активності: 1969 – Даний Час
Веб Сайт: www.zztop.com

У 2004 році гурт прийняли у Залу слави рок-н-ролу. Членами гурту є Біллі Ґіббонс (вокал, гітара), Дасті Гілл (вокал, бас-гітара) і Франк Берд (ударні). ZZ Top став популярним не лише завдяки індивідуальному музичному стилю, але й завдяки незвичному зовнішньому вигляду. Ґіббонс та Гілл носять довгі бороди до пояса, і виступають на концертах у довгих плащах, темних сонцезахисних окулярах і капелюхах.

До створення ZZ Top його учасники грали у різних техаських гуртах, найважливішими були Moving Sidewalks, у якому грав Біллі Ґіббонс, та American Blues, де грали Гілл і Берд. Створивши ZZ Top наприкінці 1969 року, музиканти вперше виступили на сцені у лютому 1970 року. Вже навесні гурт розпочинає регулярні концертні турне. У січні 1971 року виходить перший альбом ZZ Top’s First Album, стиль якого гурт визначив як «абстрактний блюз». Справжній успіх приходить після виходу у листопаді 1973 року третього альбому Tres Hombres, який містив один з найвідоміших хітів «La Grange». Тепер концерти ZZ Top збирають десятки тисяч глядачів, вони стають популярними і у Північній Америці. Хоча критики й звинувачують гурт у тому, що він грає «примітивний хард-рок», публіці подобаються чіткі ритми і об”ємний звук. У першій половині 80-х ZZ Top досягає вершини популярності, випустивши три надзвичайно успішних альбоми: El Loco (1981), Eliminator (1983) та Afterburner (1985). Останній увійшов у першу п’ятірку хіт-парадів по обидві сторони Атлантики.

Склад гурту

  • Біллі Ґіббонс (Billy Gibbons, *12.12.1949) — вокал, гітара
  • Дасті Гілл (Dusty Hill, *19.5.1949) — вокал, бас-гітара
  • Франк Берд (Frank Beard, *11.6.1949) — ударні

Цікаві факти

  • Як стверджує Біллі Ґіббонс, назву ZZ Top гурт обрав для того, щоб його альбоми завжди стояли останніми серед посортованих в алфавітному порядку виконавців на полицях музичних магазинів
  • Інші джерела вказують, що гурт просто намагався знайти назву, яка б легко запам’ятовувалася
  • Джимі Хендрікс вважав Біллі Ґіббонса одним з найобдарованіших американських гітаристів; Moving Sidewalks, у складі яких грав Ґіббонс, розігрівали публіку перед концертами Хендрікса
  • Вважається, що ZZ Top найдовше серед усіх гуртів світу грають у незмінному складі
  • Для фільму Назад у майбутнє III ZZ Top записали пісню Doubleback, яка звучить під час заключних титрів; крім цього, гурт з’являється як камео у ролі танцювальної капели з Дикого Заходу, виконуючи акустичну версію пісні
  • Біллі Гіббонс час від часу з’являється у американському телесеріалі Bones, де він грає самого себе, проте за сценарієм він є батьком однієї з героїнь серіалу — Енджели Монтенегро
  • У ZZ Top тільки у одного учасника (Франка Берда) немає бороди. Його прізвище — Beard, що в перекладі з англійської означає «борода».

Дискографія

  • ZZ Top’s First Album (1971)
  • Rio Grande Mud (1972)
  • Tres Hombres (1973)
  • Fandango! (1975)
  • Tejas (1976)
  • The Best of ZZ Top (1977)
  • Degüello (1979)
  • El Loco (1981)
  • Eliminator (1983)
  • Afterburner (1985)
  • Recycler (1990)
  • ZZ Top’s Greatest Hits (1992)
  • Antenna (1994)
  • One Foot in the Blues (1994)
  • Rhythmeen (1996)
  • XXX (1999)
  • Mescalero (2003)
  • Chrome, Smoke & BBQ (2003)
  • Rancho Texicano (2004)
  • La Futura (2012)